Isolatie

Tips woning isoleren

 • Neem uw hele woning onder de loep voordat u een onderdeel gaat (laten) isoleren. Mulder Energie&Milieu kan daarbij helpen.
 • Denk naast isolatie ook aan ventilatie: onmisbaar voor uw gezondheid.
 • Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, dat zorgt voor meer besparing.
 • Vraag advies op maat, afgestemd op uw persoonlijke situatie. Kijk naar de mogelijkheden van gevelisolatie, dakisolatie, vloer- en bodemisolatie of dubbel glas.

Dakisolatie

Door uw dak goed te isoleren, bespaart u per jaar ruim 500 euro aan stookkosten. Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler en beter voor het milieu. Veel hoeft dat niet te kosten. Sommige maatregelen kunt u prima zelf uitvoeren.

Een ongeïsoleerd huis betekent een grote belasting voor het milieu. Alleen al via een ongeïsoleerd dak verliest een woning een hoop warmte, waardoor u meer moet stoken. Dat kost gas, veroorzaakt vervuiling en CO2-uitstoot, en versterkt klimaatverandering.

Het rendement van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van negen procent op een spaarrekening. Dit heeft Milieu Centraal berekend met de Standaard Rekenmethode Rendementen. Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. Welke optie voor uw woning het best geschikt is, ontdekt u als u Advies op maat van Milieu Centraal invult.

Tips dakisolatie

 • Zelf de binnenkant van een pannendak isoleren? Dat kan bij een houten dakbeschot zonder folie of dakleer. Zit er wel folie of dakleer, laat dan een bouwkundige beoordelen of de dakbedekking damp-open is; verkeerd isoleren kan dakrot veroorzaken.
 • Breng eventuele dampremmende lagen op de juiste manier aan, en werk ze goed af. Zo voorkomt u vochtproblemen en dakrot.
 • Een plat dak is het best aan de bovenzijde te isoleren; laat dat over aan een professional zoals Mulder Energie&Milieu (isolatie aan de onderzijde geeft groot risico op dakrot).
 • Kies zo mogelijk mechanise bevestiging. Isolatiematerialen die zijn vastgelijmd of -gespoten zijn later moeilijk te scheiden en hergebruiken.
 • Wilt u een groen dak? Dat isoleert onvoldoende, dus isolatie blijft nodig!

Gevelisolatie

De kosten voor gevelisolatie zijn lager dan veel mensen denken. En de besparing die isolatie oplevert is fors, net als de winst voor het milieu. Toch is maar de helft van de gevels van Nederlandse woningen goed geïsoleerd. Reden genoeg om de buitenmuren van uw huis eens te (laten) bekijken.

Gevelisolatie vermindert het verlies van warmte vanuit de woning naar buiten. Daardoor slaat de verwarming minder vaak aan, en daalt het gasverbruik. Voor het milieu is dat voordelig, want minder verbranding van gas betekent minder broeikasgassen en minder luchtvervuiling. Maar er zijn meer voordelen van gevelisolatie: tocht in huis vermindert, en de kans op vochtproblemen wordt kleiner.

Het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van twaalf procent op een spaarrekening. Dit heeft Milieu Centraal berekend met de Standaard Rekenmethode Rendementen. Of gevelisolatie voor uw woning nuttig is (en welke methode), ontdekt u als u het Advies op maat invult. Dat berekent ook de kosten en besparingen.

Tips gevel isoleren

 • Weet u niet (zeker) of uw woning gevelisolatie heeft? Laat Mulder Energie&Milieu een inspectie uitvoeren. Dat is ook verstandig als er (vermoedelijk) na-isolatie heeft plaatsgevonden; in het verleden is de spouwmuurisolatie soms niet goed uitgevoerd.
 • Is uw woning gebouwd in 1988 of eerder? Dan is er bij de bouw geen (of slechts matige) gevelisolatie aangebracht.
 • Let op! Vraag advies over isolatie van de woning als geheel: u bespaart dan meer en voorkomt vochtproblemen die mogelijk ontstaan als u wel de gevel isoleert, maar niet de vloer. Zie Maatwerkadvies.
 • Veel woningeigenaren schatten de kosten voor gevelisolatie te hoog in; vul daarom hieronder het Advies op maat in en (her)overweeg of gevelisolatie voor u haalbaar is.

Vloer- en bodemisolatie

Wie vloerisolatie heeft, is daar erg tevreden over. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis, en is een effectieve manier van energie besparen.

Het milieu gaat erop vooruit als u de beganegrondvloer isoleert. Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Na vloerisolatie daalt het gasverbruik op jaarbasis met gemiddeld 325 m3. Dat scheelt 580 kilogram CO2-uitstoot. Huiseigenaren die vloerisolatie lieten aanleggen, merken dat het huis minder tocht, gelijkmatiger warm is, en dat ze geen last meer hebben van vocht vanuit de kruipruimte.

Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van acht procent op een spaarrekening. Dit heeft Milieu Centraal berekend met de Standaard Rekenmethode Rendementen. Is er een hoge kruipruimte onder de vloer van de begane grond, dan valt de vloer makkelijk te isoleren. Bij een lage (of geen) kruipruimte, is ook vloerisolatie mogelijk – maar minder makkelijk. Benieuwd welke isolatie voor uw woning het beste resultaat oplevert? Vraag Advies op maat!

Tips isolatie vloer en bodem

 • Vloerisolatie zorgt voor meer besparing op de energierekening dan vaak wordt gedacht én is goedkoper dan veel mensen denken. Vul het Advies op maat in, voor inzicht in uw mogelijkheden, de kosten en de besparing.
 • In veel gevallen is isolatie tegen de onderzijde van de vloer (via de kruipruimte) een goede optie; niet ingrijpend en het bespaart veel (meer dan bijvoorbeeld bodemisolatie). Heeft u geen kruipruimte (minstens 35 cm), dan zijn er andere opties.
 • Zorg voor een goede isolatiewaarde van de vloerconstructie na isolatie (zogeheten Rc-waarde); bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5.

Ventilatie: noodzakelijk voor gezondheid

Goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Een op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter.

Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Door ventilatie verlaagt de concentratie vervuiling in de lucht; helemaal te voorkomen is vervuiling niet.

Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor uw gezondheid. Wilt u weten hoe u uw ventilatie kunt verbeteren? Vraag Advies op maat!

Mulder_EnergieMilieu_CalltoAction_Nathalie

MENU