Elektriciteit

Een huishouden is per jaar zo’n 450 kilowattuur (kWh) kwijt aan stand-by verbruik. Tweederde daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel energie, maar ook tientallen euro’s!

Behalve het energielabel en vergelijkende tests, wijzen ook andere keurmerken en het vermogen van een apparaat de weg naar energiezuinige apparaten. Eenmaal in huis kunt u via slim gebruik het elektriciteitsverbruik verminderen. Heeft u enig idee hoeveel geld u kunt besparen door sluipverbruik van apparaten tegen te gaan? Vul snel het Advies op maat in! 

Tips besparen op elektriciteit

  • Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A(+++).
  • Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of wasmachine, door een nieuw zuinig exemplaar.
  • Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.
  • Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.
  • Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van de stroom af als u ze niet gebruikt.
  • Lever onzuinige oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation, voor hergebruik van de materialen.

Energielabel

Mulder_EnergieMilieu_Energielabel

Let bij aankoop van een nieuw apparaat op het energieverbruik. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. U vindt het energielabel op bijna alle apparaten: witgoed, verlichting en airconditioners. Hiernaast een voorbeeld van een nieuw energielabel, zoals dat sinds eind 2011 verplicht is voor koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers.

Zuinige apparaten hebben energielabel A (op sommige apparaten is dat A++ of A+++). Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Meer hierover op Keurmerk elektrische apparaten.

 

 

Andere keurmerken

Behalve op het energielabel, kunt u vergelijkende tests bekijken en letten op keurmerken zoals TCO en Energy Star. Ook het vermogen zegt iets over het verbruik. Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan hun grotere broers.

Verder is het handig als een apparaat helemaal uit kan, in plaats van alleen op stand-by; helemaal uit voorkomt onnodig energieverbruik.

Mulder_EnergieMilieu_CalltoAction_Nathalie

 

MENU